Maandag verlaten we Helsinki, uiteraard eerst nog maar eens langs het ontbijtbuffet (ik ga ze missen als we straks van hotels op hutten overstappen) en dan op pad. Rijden oostwaarts naar Lappeenranta, onze volgende 2 overnachtingen, met een kleine stop in kustplaatsje Katko. De hut in Lappeenranta is groot, maar wel warm. Het is hier nog steeds 30 graden en er kunnen helaas maar weinig ramen open. Boodschappen gedaan en bij de rommelwinkel ernaast gekeken. Gekookt en gegeten in de hitte. Daarna naar het nabijgelegen meer voor een verfrissende duik, er lopen nog tot middernacht mensen naar beneden met hetzelfde idee. Wij zitten dan buiten, af te koelen, binnen is het nog erg warm. Uiteindelijk toch geslapen, de kamer is dan 28 graden, 2 fans aan. Pff.

Dinsdag ontbijten voor het huisje, het is dan 24 graden, maar daar komt de zon al! Naar het oosten, het museum van Simo Häyhä, zo'n 5km van de Russische grens. Klein, maar interessant. Helaas alleen Finse borden, we worden rondgeleid door een aardige Finse gids met zijn beste Engels. Had jaren geleden al een gelezen over Simo, die waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden was, met 705 bevestigde gedode Sovjetsoldaten waarvan 542 als sluipschutter. Hij stond in Rusland bekend als Belaya Smertj ("De witte dood"). Interessant om nu hier meer over hem te zien!

Onderweg wat gegeten en vervolgens doorgereden naar Lappeenranta zelf. Net iets mooier dan het Noorse Mo-I-Rana, wat bij ons het vergelijkingsmateriaal is voor dergelijke stadjes. Wat dingen gehaald bij de Lidl voor vanavond. Vlakbij de Lidl treffen we een vreemd gebouw in een berg. Google Translate leert ons dat het woord op de gevel zwembad betekent, nadere inspectie van de enorm dikke muren toont dat dit ook als schuilkelder kan dienen. De Finnen zijn best goed voorbereid op eventueel onheil, al dan niet uit het oosten.

Woensdag rond 10 uur op pad richting Kuopio, de volgende halte. Mooie hut en (hoera!) de ramen kunnen open, zelfs uitgerust met horren. Dat mag ook wel, we beginnen hier met de eerste Finse muggenbulten. Op het balkon is een leuk zitje gemaakt, zij het niet erg comfortabel. Zitten nabij een meer, best druk ook met mensen die niet op de camping staan. We zitten al een stuk noordelijker inmiddels, goed te merken aan de lange avonden, tegen middernacht is het hier nog zonnig.

Boodschappen bij Prisma, een enorme zaak, zo'n 3x zo groot als de grootste box store die ik ooit in Frankrijk zag. Mooi en praktisch, ongetwijfeld ook tijdens de donkere winter, maar verklaart wel waarom stadscentra hier wat kaal zijn, de leuke kleine winkeltjes zijn weggeconcurreerd door deze gigant. Voordeel voor ons overigens is de gratis open wifi. Die bij de hut is niet erg betrouwbaar, dus we zitten hier na het winkelen nog even te genieten van koelte & wifi.

Vanochtend lekker uitgeslapen en rustig ontbeten. Naar museum over oud Kuopio, waar wat huizen van elders in de stad bij elkaar gezet zijn. Ik krijg een demo over het spinnen van wol en mag het ook zelf even proberen. Goed dat ik met computers werk, laat ik het zo zeggen. Heerlijk geluncht aan het water bij Balkan restaurant Ravintola Boka. Rondgekeken bij het water, er is hier vanavond een wijnfestival. De Sint-Nicolaaskathedraal bezocht, de bisschopskerk van het bisdom Kuopio van de Fins-orthodoxe Kerk (zie ook het headerbeeld bij dit bericht). Ik ben niet kerkelijk, maar ik vind het wel altijd interessant om zulke monumenten te bezoeken. Bovendien zijn die orthodoxe kerken toch altijd wel wat spannender dan die saaie Lutherse die ze hier hebben. Sorry. Boodschappen gedaan en lekker basic gekookt.

Foto's bekijken op Flickr