Hoera, na 2 jaar uitstel door Corona konden we nu eindelijk op weg voor onze geplande reis naar Finland & Zweden. Donderdagochtend opgehaald, via Duitsland (Bremen, Hamburg) naar Lübeck waar de boot naar Helsinki vertrekt. Gelukkig geen enorme file bij die beruchte steden. Eenmaal met de auto in de rij voor de kassa krijgen we een kleine hartverzakking. Onze ticket blijkt voor gisteravond te zijn! Eek! De vertrektijd van 2:30 zorgt voor verwarring. We kunnen gelukkig voor de helft van de prijs een no show ticket kopen en alsnog aan boord. Even vreesden we weer omkeer te kunnen maken. Jammer van 't geld, maar helaas. De oorspronkelijke ticket was voor corona gekocht en mentaal dus al lang afgeschreven.

We komen in de vervolgrij en wachten. En nog meer wachten. Boarden om 21u gaat 'em niet worden. Uiteindelijk na 23h aan boord, de kamers worden echter nog schoongemaakt (respect voor dit hardwerkende personeel!) en we moeten wachten in de gang. Uiteindelijk rond 1u (2u Finse tijd, die ze aan boord hanteren) in bed.

Lekker uitgeslapen, de boot is rond 3u vertrokken, toen sliepen wij al gelukkig. Ontbijttijd is onduidelijk, online lees ik 7:30 tot 8:30, dus we zetten in op de lunch. Rond 10u toch nog even kijken op de 11e verdieping, waar de brunch wordt geserveerd, tot 13u. Fijn! Ruim aanbod bij 't buffet, dus we hebben mazzel. We zullen nog aardig wat eten voor we bij Helsinki van boord gaan. Daarna op het zonnedek een bankje gescoord en daar in de zon en ferme wind gezeten tot het avondeten, afwisselend met af en toe een wandelingetje over de boot.

Eindelijk het boekje van Finland gelezen, beter laat dan nooit. Vooral de hoofdstukken over de geschiedenis en de taal zijn interessant. De taal is pas later opgeschreven, waarbij gekozen is om elke gesproken letter op te schrijven. Voorlezen is dus relatief eenvoudig, met wat gokken op de klemtoon en zonder te weten wat je voorleest. Dit itt het Zweeds (en Deens) waarbij veel letters worden ingeslikt. En bij de exotische woorden plakken we er gewoon een i achter.

Voor het ontbijt van zaterdag de wekker gezet voor 't ontbijt van 8u aangeschoven, alweer lekker gegeten. Kamer opgeruimd, spullen ingepakt. Na omroep dat auto's beschikbaar zijn, naar 8e verdieping, wachten tot we de boot af kunnen rijden, gaat allemaal prima. Staalblauwe lucht in Finland, het is de komende tijd warm hier, in Leiden zou het juist afkoelen met kans op regen. Naar hotel Arthur in Helsinki waar we rond 11u aankomen. Aanvankelijk in parkeergarage (cq ondergrondse bunker) P-Kluuvi geparkeerd, bij het hotel hoorden we dat voor de deur goedkoper is. We lopen naar de auto, maar kunnen aanvankelijk de juiste ingang niet vinden. Na enkele pogingen (en wat extra stress) alsnog opgelucht naar 't hotel gereden.

We gaan te voet Helsinki verkennen. Ik was hier ooit eerder in de winter, sommige straten komen me zelfs nog wel bekend voor, zelfs zonder sneeuw. Maar bijna alles is dicht, heel vreemd. Dan naar het nationaal museum. Ook dicht. Online zien we dat er dit weekend Midsommer wordt gevierd, een officiële feestdag. Dat verklaart een hoop. Niet gecheckt, helaas. Tijdje gezeten in parkje bij museum, daarna naar het havengebied gelopen, oa Zweeds schip bekeken en navraag gedaan voor onze trip naar Suomenlinna van morgen bij de tourist info. IJsje gegeten, bij lutherse kerk gekeken. Na het eten bij Henry's Pub (eindelijk iets gevonden wat open was!) nog wat door de stad gelopen en vervolgens bijkomen in het hotel.

Zondag is het warm! Het loopt tegen de 30 graden, gelukkig is de luchtvochtigheid hier wel beter dan thuis. Eerst ontbijt in het hotel, ook hier een goed buffet. Vervolgens naar de haven gelopen en de boot genomen naar Suomenlinna, de forten waar de Finnen al een paar eeuwen afwisselend met Zweden en Rusland in gevecht zijn. Het oorlogsmuseum bekeken (met oa veel aandacht voor de Winteroorlog) met de nabijgelegen onderzeeër. Chique geluncht bij Adlerfelt, naar het zuiden bij King's Gate de boot terug naar haven genomen, onderweg gezellig kletsen met een paar Aussies. Warm! Tijdje bij pittoreske Kapelli gezeten met een lekker koud drankje. Via de winkelstraat weer terug naar het hotel. De zon is uit onze kamer, dus hier nog even vertoeven tot het avondeten. We kiezen voor de Nepalees op het stationsplein. Zo proberen te slapen, morgen gaan we naar het oosten, naar Lappeenranta.

Foto's bekijken op Flickr