Eindelijk weer eens een stedentrip! Met Tamara, die ik al sinds de brugklas ken, we hebben er zin in. Uiteindelijk gekozen voor Rome, daar waren we beide nog niet geweest. Hotel en vlucht zijn al een tijdje geleden geregeld, we pakken donderdagochtend vroeg de trein naar Schiphol en vervolgens de vlucht met Vueling. Niet het meest luxe, dus het was even puzzelen qua minimalistische bagage, maar uiteindelijk gelukt om alles in één rugzak te krijgen. Omdat we relatief laat inchecken krijgen we fijne plekken met veel beenruimte. Kennelijk de enige die nog vrij waren. Mazzel. Wel weer even wennen, vanaf de security is het dragen van een FFP2 masker verplicht, ook tijdens de vlucht en op veel plekken in Rome.

Rond het middaguur op luchthaven Fiumicino, waar we een trein naar Roma Termini (het hoofdstation) nemen. Een fijne boemel die de hele dag heen en weer rijdt. Vandaar is het een korte wandeling naar Hotel Golden, een familiebedrijf met goeie reviews. Die gelukkig waar blijken, erg vriendelijke en behulpzame mensen.

Giuseppe, van de receptie, tipt ons het uitkijkpunt vanuit het park ten noorden van het hotel te bekijken en een aantal restaurants in de buurt. We kiezen San Marco, waar ik een heerlijke spaghetti alla carbonara eet. Na de lunch een lange wandeling door het park Villa Borghese en bekijken het uitzicht over de stad vanaf Terrazza del Pincio. Doorgelopen en via Trinità dei Monti naar de Spaanse trappen (inmiddels bij sfeervol avondlicht). Dit is een hotspot, het is flink druk. We wandelen weer terug naar het hotel. We wandelen sowieso veel deze dagen, gemiddeld ruim 20.000 stappen per dag, aldus mijn teller. Poe.

Vrijdag

Om het wandelen wat af te wisselen regelen we vrijdagochtend 48-hour tickets voor de Hop On Hop Off bus. Niet voor niets een toeristische classic. We pakken de eerste bus bij de halte nabij het hotel en rijden oa voorbij het Colosseum (dat ding is best groot!) en Forum Romanum (ik heb al het nodige van die meuk gezien in Jordanië, dus we houden het hier kort). In de bus valt overigens enorm op hoeveel auto's hier overal rijden, en scooters en maniakken op electronische stepjes. Die vervolgens door de hele stad achtergelaten worden. Goed dat die dingen bij ons niet op de openbare weg mogen! Bij Circus Maximus stappen we uit en verkennen de buurt.

Onder andere gekeken bij de Joodse wijk, La Bocca della Verità en Monument van Victor Emanuel II, door ons oneerbiedig de Rijksdag genoemd. Sorry. Wel handig qua oriëntatie, want overal goed te zien. Lunch bij piepklein De Enzo Al 29, een tip uit de Lonely Planet. We waren dus al voorbereid op drukte, maar de rij die er stond toen we aan kwamen lopen deed toch even slikken. Toch gedaan, het is hier overal best druk. En gelukkig geen spijt! Wat is dat lekker!! Vooraf de gefrituurde artisjok gedeeld, een Romaanse delicatesse voor dit seizoen, erg goed! Als hoofdgerecht had ik gnocci met runderragout. Smelten in je mond, zo lekker..

Opgestapt bij halte Colosseum en het rondje verder afgemaakt. Nog een stuk gewandeld en oa gekeken bij Curia Pompei, de plek waar Julius Caesar vermoord is. Toch bizar dat je zo dichtbij behoorlijk oude geschiedenis staat in Rome. We zijn toch wel wat gewend in Nederland, maar dit is wel een andere schaal. Tegenwoordig zit hier trouwens een kattenasiel. Het kan verkeren. 's Avonds een heerlijke pizza uit de houtoven gegeten bij Al Forno della Soffitta.

Zaterdag

Zaterdagochtend eerst naar Kapucijner Crypte, met bijbehorende museum over het leven van deze orde. Maar we kwamen voor de crypte, waar met meer dan 3700 skeletten een aantal ruimtes als morbide herinnering over de vluchtigheid van het leven dienen. Erg cool! Eigenlijk mocht je geen foto's maken, maar ik kon het niet laten..

Waar de bus vrijdag prima te doen was, zaterdag is het een ramp. Zondag is de marathon (wisten we niet toen we boekten) en de stad is nog iets drukker dan normaal. Er blijken veel meer tickets voor de bus verkocht dan er plekken beschikbaar zijn. Overal staan schimmige mannetjes met tickets te leuren. We zijn er gelukkig vroeg bij en hebben bovenin een plaatsje bemachtigd. We besluiten nu de hele route mee te rijden en het dan te laten voor wat het is. Even een uur zitten en Rome aan je voorbij zien trekken is ook best prettig. Zien we ook wat van Vaticaanstad, wat we verder aan ons voorbij laten gaan. Je kunt immers niet alles zien in 4 dagen.

Uitgestapt nabij de Basiliek van Santa Maria Maggiore en daar de omgeving bekeken. Daarna helaas wat teleurstellingen. Zowel de goed aangeschreven San Pietro in Vincoli (met werk van Michelangelo) als de de basiliek van San Clemente (met zijn vier opeenvolgende bouwlagen) zijn gesloten voor een -vrij lange- lunchpauze. Helaas. Toch een mooie wandeling gemaakt. Terug gewandeld langs wederom het Colosseum (nog drukker dan voorheen!), waar de voorbereidingen voor de marathon van morgen al in volle gang zijn, op weg naar de Joodse wijk. Hier zit een hoog aangeschreven restaurant waar helaas weer een lange rij staat.

Omdat we beide ondertussen redelijk hangry zijn, pakken we naastgelegen La Taverna del Ghetto voor de lunch. Hier staat een kortere rij. Dat was een teken. Want wat is dit slecht! We belanden in een kelder waar het personeel langs onze tafel vliegt en geen 2 woorden zegt. We besluiten toch wat te bestellen (honger!) en kiezen veilig voor een schnitzel, wat valt daaraan het verprutsen immers. Nou, dus wel. Als voorgerecht nogmaals de artisjok, maar itt zoals bij Enzo niet knapperig, maar een vette boel. Op de rekening verschijnt ook nog 3 euro voor brood wat we besteld noch aangeraakt hebben. Weg blijven hier!

We vervolgen onze wandeling, langs oa Pantheon en Trevifontein, kunnen die gelijk van de bucketlist. Die is echt tourist central, sinds Corona begon heb ik niet meer tussen zoveel mensen gestaan. Brr. Verder overal Afrikanen met kraampjes met meuk en Indiërs met selfiesticks. Foto maken en door! Tijd voor ijs. We gaan naar Giolitti, volgens velen de beste van de stad, dus dat doen we dan maar. Eerst in de rij voor de kassa, met het bonnetje naar de andere rij. Als je het een rij mag noemen althans, puntje van verbetering voor de mensen van Rome, een fatsoenlijke rij maken! Maar goed, mijn gevoel voor orde wordt wel vaker aangetast in Italië, haha! Uiteindelijk roepen welke smaken je wilt en zsm weer het pand verlaten svp. IJs was heerlijk, gelukkig, maar het kan allemaal wel wat vriendelijker.

De wandeling vervolgd, onder andere gekeken bij Pinocchio Toys voor souvenirs. 's Avonds nogmaals gegeten bij Al Forno della Soffitta, het restaurant wat we eigenlijk wilden aandoen om de hoek was helaas volledig vol. Dit was een goeie fallback, wederom lekker gegeten, nu een salade. Even wat groentjes ter compensatie van al die carbs de afgelopen dagen.

Zondag

Zondag is een beetje een rare dag. We vliegen rond 18u en plannen een stevige lunch om rond half 3 de trein naar de luchthaven te nemen. Ivm de marathon blijven we aan de westkant van station Termini, zodat we niet in drukte verzeilen. Die omgeving verkend (oa de basiliek en het Planetario - zie hier voor de uitspraak) en rustig gegeten bij ietwat armoedig maar toch niet onaardig Piccolo Spazio.

Tickets gekocht voor de trein, bij het scannen van de barcode werden we meermaals One in the box!! toegeblaft door een medewerker omdat we probeerden uit te zoeken hoe dat idiote apparaat werkten, maar blijkbaar niet naast elkaar mochten staan tussen de lijnen. Ook dat kon iets vriendelijker, maar het was wel een mooie catch phrase voor de rest van de reis. Verder een prima terugreis, zoals altijd jammer om te gaan, maar ook weer fijn om thuis te komen.

Dus lang niet alle classics meegepakt in deze mooie (maar vieze) stad, maar toch ontzettend veel gezien. En gegeten! Wat me mee viel was de digitalisering van 't betalingsverkeer alhier (misschien geholpen door Corona), itt bijv in Duitsland waar altijd nog veel gedoe met cash is. En ook spraken de mensen beter Engels dan ik op basis van mijn ervaringen in Barcelona had verwacht. Lastig blijven de etenstijden, ik vind dat echt te laat, met zo'n volle maag je bed in. Zeker omdat ik gewend ben in de ochtend te vasten, dus dat ritme moet ik thuis weer even hervinden. Maar oh dat eten is wel heerlijk hoor.. Alhoewel ik me afvraag of die mensen niet snakken naar wat meer afwisseling. Na een tijdje doe je toch ook een moord voor een goeie Thai of Argentijn. Sorry.

Foto's bekijken op Flickr