Onlangs gekeken naar de aflevering S01E06 Water: vriend of vijand? van Nederland van Boven. Onder andere over het risico op een dijkdoorbraak bij Katwijk, hier toch niet zo ver vandaan. Grappig hoe je behoorlijk goed kunt leven met het feit dat je één flinke storm van enorme rampspoed verwijderd kunt zijn. Nou ja, grappig. Eek!

Vandaag is het trouwens precies 734 jaar geleden dat in 1287 de Sint-Luciavloed flink heeft huisgehouden in het noorden van ons land.

De Sint-Luciavloed trof vooral Friesland. Mede door deze overstroming kreeg de Waddenzee vermoedelijk zijn huidige omvang, en verdween het eiland Griend bijna in de golven. Verder werkte deze stormvloed mee aan het ontstaan van de Zuiderzee, waardoor West-Friesland definitief werd gescheiden van het huidige Friesland. Een onbekend aantal dorpen die op de plaats van het huidige IJsselmeer en de Waddenzee lagen, is in de elfde, twaalfde en dertiende eeuw verlaten. [..] De Sint-Luciavloed zou hierdoor, in verhouding tot een totale bevolking rond die tijd van ongeveer een half miljoen, de grootste stormvloed ooit in dit deel van de Noordzeekust zijn geweest.

Al die rampspoed en ellende doet me ook weer denken aan dit artikel over de watersnoodramp in Zuid-Holland. Ik wist natuurlijk over de gevolgen voor voornamelijk Zeeland, maar pas toen ik dit las, besefte ik hoe dicht ook Zuid-Holland (oa Leiden waar ik nu woon) bij een enorme catastrofe is geweest. Wel fijn dat je door het lezen over overstromingen even niet meer met de rampspoed van Corona bezig hoeft te zijn!

Links het schip ‘De Twee Gebroeders’ gevuld met zandzakken in Schielands Hoge Dijk en rechts het monument ‘Dubbeltje op zijn kant’. Samen met Cor Heuvelmans lukte het Arie Evegroen om zijn schip “De Twee Gebroeders” voor het dijkgat te leggen en zo voorkwamen zij een overstroming van de Randstad, samen met de broers Van Vliet (Hannes, Henk en Aart) die zandzakken aanvoerden. [..] Na een lange dag keihard zwoegen onder erbarmelijke omstandigheden, hadden Heuvelman en de broers Van Vliet een behoorlijk steentje bijgedragen aan het redden van de dijk en daarmee het leven van 3 miljoen mensen in de polders tussen Rotterdam en Leiden.

De BBC had verder onlangs wel een interessant artikel waarin onze lange strijd met het water samenkwam met de overstromingen van afgelopen zomer en de voorspelde toename aan overstromingen wereldwijd door oa klimaatverandering. Zie The medieval Dutch solution to flooding.