Omicron

Ja lekker dan. Weer een nieuwe Corona variant. We slaan Xi en Nu over en gaan door met Omicron. Het kleine broertje van Omega. Het schijnt uitgesproken te moeten worden als O-micron, maar iedereen zegt ondertussen Omi-cron. Dat gezegd hebbende, het is veel besmettelijker dan Delta, maar lijkt vooralsnog minder ziekmakend. Het is helaas nog niet duidelijk hoe goed onze vaccins beschermen.

In Zuid-Afrika, waar het voor het eerst is ontcijfert is, is het inmiddels al de dominante vorm. De ontdekking kwam omdat ze daar een keigoed lab hebben, helaas dacht Europa en de VS dat het daarom maar al het vliegverkeer uit Zuid-Afrika en enkele nabij gelegen landen moest stoppen. Wat zinloos was, de variant was allang hier, maar nog niet ontdekt. Zie ook de bijbehorende Omicron thread van Metafilter.

Nog meer reden om de boostercampagne wat te versnellen. Helaas gaat dat hier -wederom- vrij moeizaam allemaal. We bungelen onderaan in Europa, zelfs onder -slik- Bulgarije. Wel een lichtpuntje, de GGD alhier had niet voldoende 80-plussers met een afspraak en dus overcapaciteit, waarop besloten werd de afspraken los te laten voor 60-plussers. Dus mijn ouders zijn afgelopen zaterdag op de fiets gesprongen en hebben na anderhalf uur wachten de booster gekregen. Heel fijn! En net op tijd ook, de actie trok zoveel verkeer dat er gevaarlijke situaties op de weg ontstonden en werd besloten dat dat de laatste dag zou zijn. Geeft wel aan hoeveel behoefte er naar is.