VHS

Kwam onlangs deze geweldige video van Type O Negative tegen op YouTube. Een oude opname van de Franse televisie en aan de kwaliteit te zien gedigitaliseerd vanaf VHS.

Ik zag ze het jaar erop, in 1996, op Wâldrock in Friesland. Toen festivals nog kort en overzichtelijk waren. Geweldig optreden trouwens, ze waren toen wat mij betreft op hun piek en speelden op een podium in een weiland tegen van die prachtige Nederlandse luchten.

De video is overigens van het account Old School VHS. Dat optreden van Wâldrock staat er helaas niet bij (een interview van die dag wel), maar er staan wel veel meer andere juweeltjes. De eigenaar van dat kanaal is volgens mij Duits of Nederlands, ik zie oa een aantal opnamen van TMF. Zo ging dat toen, in de donkere tijden voor YouTube (oma spreekt), moest je wat moeite doen om je dosis metal binnen te krijgen. Op MTV had je diep in de nacht Headbangers Ball en TMF zond op een soortgelijk tijdstip Wet & Wild met de totaal verkeerd gekozen Ruud de Wild.

Beide programma's (en sporadisch een uitzending van Rockpalast van de Duitse tv) nam ik op met mijn videorecorder om de volgende dag de interessante clips en interviews met een losse videorecorder via een scartkabel over te zetten naar een 2e videoband. In realtime. Met enorm veel ruis en kwaliteitsverlies. Heerlijk!