Twintig

Mijn afstuderen voor de School voor Communicatiesystemen heb ik uitgevoerd in Leiderdorp, na afloop werd mij gevraagd of ik daar vast in dienst wilde treden. Ik had er een leuke tijd gehad en het was een mooi aanbod, dus ik accepteerde de functie. Ik kwam als jongste binnen in dit kleine maar groeiende team en na een korte vakantie trad ik een maand na 9/11, een actie waar de wereld nog van moest bijkomen, in dienst bij e-Vision.

We zijn met het bedrijf een aantal keer verhuisd binnen de regio, hebben met het sporadisch wisselende team aan allerlei mooie projecten gewerkt. Later zijn we gefuseerd met Aan Zee in Noordwijk, en recentelijk hebben we een rebranding achter de rug naar New Story. Eentje met weer een verhuizing binnen de regio in het verschiet. En dan is het ineens 2021 en ben ik 20 jaar bij De Zaak.

Taart!

Vandaag om precies te zijn. Echt heel vreemd. Misschien dat het ook door de regelmatige veranderingen & verhuizingen komt, dat het niet aanvoelt als zo'n ontzettend lange tijd. Bijna de helft van mijn leven. Ik heb een aantal job hoppers in mijn omgeving en je leest het ook vaak als advies aan mensen die nieuw op de arbeidsmarkt komen. Maar, hoewel het echt niet altijd rozengeur en maneschijn is geweest, ga ik nog even door. De boel is momenteel ook erg in flux, dus nieuwe uitdagingen, andere rollen en verantwoordelijkheden. De jongste van het team ben ik echter al lang niet meer. Haha! Ach, en je weet nooit wat de toekomst brengt! ;-)

Ik was trouwens van plan zo'n lijstje te maken met dingen die ik heb geleerd, en door wil geven, maar dat is er nog niet van gekomen.. Ik zag onlangs deze, 20 Things I’ve Learned in my 20 Years as a Software Engineer, en die komt erg dicht bij mijn ervaringen, een aanrader.

  • I still don’t know very much
  • The hardest part of software is building the right thing
  • Software is a means to an end
  • Sometimes you have to stop sharpening the saw, and just start cutting shit
  • Nobody asks “why” enough
  • One of the biggest differences between a senior engineer and a junior engineer is that they’ve formed opinions about the way things should be
  • Look for technological sharks

Toevallig (?) vond ik vandaag ook deze 136 facts every web dev should know before they burn out and turn to landscape painting or nude modelling. Iets technischer dan eerstgenoemde, maar toch de moeite waard. Om er even een paar uit te halen:

  • Prefer HTML over CSS over Images over Typefaces over JavaScript, in that order. Roughly.
  • Web dev is pop culture. Don’t get too stuck on trend-du-jour. Give it enough time and what was old is new again.
  • Web dev is pop culture. You have two choices: keep up with the trends or have enough individuality to be timeless. (Which is easier said than done, though.)