Schoonhoven

De meisjesnaam van mijn moeder is Schoonhoven. Vreemd genoeg was ze echter nog nooit in de plaats met die naam geweest. Dus dat leek ons wel een leuk uitje voor deze zondag.

Schoonhoven is als Zilverstad bijna 700 jaar oud. Nadat de kasteelheren in de 14e eeuw opdracht gaven aan de eerste zilversmeden heeft de stad zich ontwikkeld tot een uniek centrum van zilverambacht, -industrie en -kunst.

We hebben uiteraard het zilvermuseum bezocht, met zijn prachtige sieraden en andere stukken. Ik heb in het verleden een cursus 'Edelsmeden en Emailleren' gevolgd, dus ik weet een heel klein beetje hoeveel werk het allemaal is.

Schoonhoven zelf is echter niet zo heel groot en was op deze zondag niet echt heel bruisend. Ook jammer dat er op veel plekken auto's rijden, denk dat het de stad goed zou doen daar wat meer straten voor uit te sluiten. Na een fijne lunch zijn we doorgereden naar nabij gelegen Oudewater. Dat was iets levendiger en bleek bovendien erg fotogeniek.

Zeg je Oudewater, dan zeg je natuurlijk heksen. Bekend is de Waag waar de mensen gewogen werden. Echter, op basis van de beschikbare bronnen uit de periode 1674-1743 van slechts 13 personen met zekerheid vastgesteld worden dat zij een certificaat ontvangen hadden waaruit bleek dat zij op grond van hun gewicht geen heks konden zijn. aldus de Wikipedia, dus dat is dan wel een beetje een anticlimax. Maar goed, mazzel voor die mensen. Ben nog wel even gaan zoeken hoe dat nou zat met de Waag in Leiden, maar daar zijn nooit heksen gewogen.

Overigens, wat betreft de herkomst van de naam Schoonhoven in onze familie, ik durf het niet te zeggen. Ik heb nog even in de stamboom nagekeken hoe het zit met de Schoonhoven tak en deze plaats, maar geen resultaten gevonden. Misschien toch maar eens een premium account nemen bij Geneanet, dan kun je het resultaat van Schoonhovens uit Schoonhoven matchen met je eigen stamboom.

Als laatste nog wel een leuk stukje trivia, op het schilderij De Nachtwacht staat ene Paulus Schoonhoven. Op digitaleetalages.nl lees ik Drie piekeniers op De Nachtwacht konden worden geïdentificeerd. Helemaal rechts achteraan staat piekenier Paulus Harmensz. Schoonhoven (1595-1679) (afb.), in het dagelijks leven makelaar. Maar deze Paulus heb ik helaas nog niet kunnen plaatsen in onze stamboom. Toch maar eens naar het archief in Den Haag voor wat nader speurwerk!

Foto's bekijken op Flickr