Zuiderzeemuseum

Kreeg onlangs uit het niets een mailtje van het Zuiderzeemuseum, dat ze bezig waren met een tentoonstelling waar onze slaafgemaakte voorouder Cornelis Valentijn een rol zou spelen, of wij van De Familie daar nog iets aan toe wilden voegen. Ik zat toen echter vlak voor mijn vakantie en een drukke periode op werk, dus ik heb dat doorgezet en dat is gelukkig verder opgepakt.

Het museum is inmiddels bijna klaar met de tentoonstelling, onder de titel "Pakhuis vol verhalen" zal 'ie vanaf januari door scholieren te zien zijn. Al heel bijzonder en extra leuk dat we onlangs een uitnodiging kregen om alvast een preview te komen bekijken. Dus afgelopen zondag, tijdens Open Monumentendag, naar Enkhuizen afgereisd. Ontzettend leuk opgezet allemaal en erg sympathiek van de organisatie dat we dit allemaal zo mee konden maken.

De hoofdpersoon in dit verhaal is Cornelis Valentijn, een tot slaafgemaakte man die in 1724 aankomt op de rede van Texel. Een jaar later wordt hij op 20 februari in Enkhuizen gedoopt en woonde hij in huis bij Frederik Lakenman, regent, VOC-bewindhebber én burgemeester van Enkhuizen. In 1727 woonde hij op zichzelf, vlakbij de Drommedaris. Hij werkte als sjouwer bij de Enkhuizer VOC-pakhuizen en schijnt ook in het Peperhuis te hebben gewerkt.

Dit bijzondere verhaal maakt Cornelis Valentijn de perfecte kandidaat om als hoofdpersonage op te treden in het bijzondere VOC-decor van de Peperzolder. Aan de hand van Cornelis Valentijn, maken de leerlingen kennis met verschillende havens die de VOC aandeden zoals Banda, Galle, Kaap de Goede Hoop en Batavia. In de havens ontmoeten de leerlingen personen uit die tijd, die allemaal hun eigen verhaal vertellen.