Coup

Na alle opzwepende taal van Trump is het dan toch gebeurt, een deel van zijn aanhangers heeft het Capitol bestormd. Er is al het nodige over geschreven, Twitter draait overuren, maar zie oa de Wikipedia en bijv Metafilter (en het vervolg, omdat de eerste uit zijn voegen sprong).

Op Twitter werden vergelijkingen met de brand in de Rijksdag gemaakt, hoewel een te groot deel van de Amerikanen niet wisten waar dat naar verwees. Zucht. Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen, blijkt helaas maar al te waar. Het ergst om te zien vond ik overigens de figuren met Holocaust kleding, een markt waarvan ik eerlijk gezegd niet durfde te vrezen dat deze zo open en bloot bestond.

Natuurlijk volgt de nodige analyse, oa waarom er toch zo weinig politie was en wat hun rol precies was. En welke mensen er met specifiekere plannen op pad waren. In de media zagen we vooral de jolige dommige schreeuwers, maar er waren blijkbaar ook goed-georganiseerde groepen militie met army gear en stapels zip ties. Die hadden andere plannen dan een beetje papier rondstrooien.

En eindelijk is Trump dan van Twitter verwijderd, andere social media volgden snel en ook rechts alternatief Parler werd door Amazon verwijderd. Wat dan weer resulteert in allerhande discussies over Vrijheid van Meningsuiting. Kom op mensen, die is pure ophitsing met levensgevaarlijke gevolgen. Twitter had dit wat mij betreft al veel eerder mogen doen.

Ik zou iig niet graag in het publiek zitten bij de inhuldiging van Biden later deze maand. Volgens mij wordt dat nog wel een probleem, met al dat opgehitste volk met wapens. Brr.