En dan, iets meer dan een jaar sinds Corona voor het eerst boven water kwam, is er een vaccin. Wat zeg ik, meerdere. Echt een overwinning van de wetenschap! Echter oa door deze snelheid plaatsen sommige mensen nu vraagtekens bij de veiligheid ervan. Daarvoor wil ik graag verwijzen naar deze thread van Patricia Bruijning, een Nederlandse epidemioloog. Er was al veel voorwerk verricht op vaccins tegen het SARS en het MERS coronavirus, broertjes die veel op het huidige virus lijken. en zoals te verwachten, als geld geen rol speelt kan er ineens heel veel en heel snel.

Helaas is de vaccinatiebereidheid in veel Westerse landen, waaronder Nederland, erg laag. Zo’n 60 procent van de Nederlanders zegt nu (waarschijnlijk) een coronavaccin te willen, bij een vorig onderzoek in juni lag dat percentage nog op 73 procent. Minder dan een derde zegt het vaccin ‘zeker’ te nemen. Wacht maar, tot je straks bij het vliegen of voor je de sportschool of Mediamarkt in gaat, moet kunnen aantonen dat je de prik hebt gehad. Ik denk dat het percentage dan wel wat toe zal nemen.

Het probleem is ook dat de meeste van ons -gelukkig- geen herinneringen hebben aan de tijden van voor vaccins. Ik heb zelf het nodige aan stamboomonderzoek gedaan, en dan zie je dat veel ouders jaar na jaar een kind moeten begraven. Tuurlijk, ook betere hygiene heeft hieraan bijgedragen, maar die vaccins waren letterlijk van levensbelang. Zie ook De tijd voordat er vaccins waren, mogen we niet vergeten In talloze landen zijn de mazelen terug van weggeweest. Een deel van het probleem is dat we het recente verleden alweer zijn vergeten.

Moet hieraan ook denken toen ik dit artikel las, How smallpox devastated the Aztecs – and helped Spain conquer an American civilization 500 years ago. Ik heb een aantal jaar terug het boek '1491' gelezen, daarin komt dat ook ruimschoots aan bod. Gelukkig niet zo heel relevant voor ons moderne bestaan, maar toch een aanrader.

He discusses the importance of the large number of newly introduced infectious diseases and the likelihood that these played a far more significant role in the Native American decline than warfare or other actions by Europeans. [..] The Inca Empire collapsed because by the time Europeans arrived, smallpox and other epidemics had already swept through cities, due mostly to the natives' lack of immunity to Eurasian diseases.

Dus. Om een lang verhaal kort te maken, misschien toch even goed nadenken voor je de oproep tot vaccinatie naast je neerlegt.