Planning

We zijn ietwat aan het reorganiseren op Werk. Deels door de gevolgen van het thuiswerken door Corona, maar ook door wisselingen in personeel, vanwege een aanstaande rebranding en ook omdat het gewoon wel goed is in de loop der tijd. Echter, voor mij betekent dat weer een nieuwe projectmanager, althans niet eens eentje, maar meerdere, omdat de projecten anders verdeeld zullen worden.

En ik snap dat het anders is bij een wat groter bedrijf, vergeleken met hoe wij Vroeger werkten (voor de fusie), maar ik heb een vrees voor micro-management. Ik doe dit werk al.. slik.. bijna 20 jaar, als je mij een aantal projecten geeft met duidelijke afspraken en goeie deadlines, kan ik van start. Ik hoef niet van dag tot dag in Excel gevangen te worden.

Daarom sprak dit artikel me denk ik zo aan, Little Tasks, Little Trust: How Delegating Responsibilities is Better Than Managing By Tasks.

It’s basically a sacred project management mantra by now: divide your work into tasks that are as small as possible. Estimate them with your team. Then drop them into the all-knowing product backlog. But no one seems to be looking very critically at how this practice has affected the software engineering profession. Back in the 90’s, when I started programming, this was not how it worked. It was, dare I say, a little more professional.

[..] No backlog grooming meetings or burn-down charts either. Your manager simply looked at how your products were coming along. A little trust, some accountability, and a healthy portion of “give me some space to do my work.” The way we work now is different. Sadly, it’s less motivating, less efficient, and profoundly less respectful of individual abilities.

Al met al interessant om te lezen. Gelukkig is mijn rol binnen Het Bedrijf wel duidelijk, en mijn manier van werken bekend, en -volgens mij- wordt dat ook gewaardeerd. Er moet alleen een manier gevonden worden om deze manier te kunnen combineren met andere, laat ik ze jongere, collega's noemen, die deze ervaring niet hebben, en misschien zelfs prettiger (denken ze) functioneren met een duidelijke dagindeling. Ik heb mijn twijfels, maar dat is een optie. We gaan zien wat 2021 brengt..