Verkiezingen

Nou, daar zijn we dan. De verkiezingen in de VS. Het moment van de waarheid. Of nou ja, een moment is misschien wel snel, ik vrees dat het nog wel even gaat duren voor de uitslag bekend is. Wij hebben hier dan wel niets in te brengen in deze bizare onderneming (hoewel een blik op de Nederlandse media momenteel iets anders doet vermoeden), maar voelen helaas wereldwijd, en dus ook in Europa, de gevolgen.

Interessant artikel in NRC van gisteren, over de mogelijke gevolgen. VS staan voor een ongekende stresstest van hun democratie Na de Amerikaanse verkiezingen van dinsdag kan de spanning hoog oplopen, zeker als beide kandidaten elkaar weinig ontlopen of als een zijn verlies niet erkent. Experts speelden die situatie na om te kijken wat zóu kunnen gebeuren. Walmart heeft iig uit voorzorg de kogels uit de schappen gehaald en ook met een burgeroorlog wordt rekening gehouden.

Ik zie, weliswaar in mijn linkse & Europese bubbel, wel goeie tekenen. De jeugd heeft in ieder geval al flink gestemd, in Texas bijv zijn er al 600% meer stemmen uitgebracht dan vorige verkiezingen. Dat is iig een goed teken, vergeleken met de apathie van vorige keer, toen totaal onverwachts Trump president werd. En dat na een eveneens positieve keus voor Brexit. 2016 was een raar jaar voor democratie, laat ik het zo zeggen. Ik hoop dat al deze stemmers heel duidelijk maken dat Het Volk af wil van deze oranje meneer.

Wat ik verder zo fascinerend vind, is hoe ontzettend ouderwets en kwetsbaar dat hele systeem vanaf hier lijkt. Waarbij tot wel een miljoen stembiljetten het risico lopen ongeldig verklaard te worden. In this environment, many ballots are likely to be rejected for technical reasons, such as non-matching signatures (the signature on the ballot doesn’t match the signature on voter registration forms), raising the risk of protracted court battles in key battleground states. Met stembiljetten die handmatig nagekeken worden, met advocaten van beide zijden erbij, waarbij oa handtekeningen worden vergeleken. Handtekeningen! In 2020!

En dan, tenzij het direct heeeel duidelijk is wie er gewonnen heeft, onvermijdelijk weken van gedoe en twijfelzaaierij. Trump and Biden teams prep for once-outlandish election standoffs They're examining arcane laws that haven't come into effect in over a century, arguing the other side might challenge the results, sending states into crises. Ik word er bij voorbaat al moe van. May the force be with us.