Humanisme

Ik las een tijdje terug iets over The Little Book Of Humanism. In The Little Book of Humanism, Alice Roberts and Andrew Copson share over two thousand years of humanist wisdom through an uplifting collection of stories, quotes and meditations on how to live an ethical and fulfilling life, grounded in reason and humanity. Dat sprak me wel aan, dus ik heb het in een opwelling besteld. Onlangs lag het op mijn deurmat en af en toe lees ik een stukje.

In dit interview met The Guardian zegt schrijfster Alice Roberts

She hopes the book will be a “lovely introduction” to the ideas of humanism for those thinking about humanist ceremonies to mark life’s big events, such as marriage, birth and death. [..] "atheism is defining yourself by an absence of something. Humanism is a positive choice to base your morals on your own human capacity.”

Vooral dat laatste vind ik wel mooi. Ik definieer mezelf wel als atheist, het staat zelfs bij wat andere keywords in mijn Twitterprofiel, maar misschien moet ik dat eens herzien. Het heeft een wat positievere vibe. Aan de andere kant, ik heb niet zoveel vertrouwen meer in de mensheid, zeker gezien het verloop van 2020. Zal ik dan toch voor nihilist gaan? Haha.

Overigens moet je het boekje niet verwarren met The Little Book Of Calm uit de geweldige serie Black Books. Da's heel wat anders.

Relevante berichten..