BLM

Eind mei werd in Minneapolis George Floyd vermoord door de politie. Dit was de spreekwoordelijke druppel na jaren van police brutality, en sindsdien wordt er hevig gedemonstreerd op veel plekken in de VS, en inmiddels ook in andere delen van de wereld, onder de noemer Black Lives Matter.

Dat zijn iig de feiten. Ik heb deze post al een tijdje in draft staan, ik weet niet zo goed wat te zeggen of in welke vorm. Ik hoop iig zo dat het gebeuren de benodigde verandering teweeg brengt, ik zeg niet dat het hier in Nederland allemaal perfect is, maar in de VS is het wel buitenproportioneel. Zie hiervoor bijv Twitter thread (let op: trigger warning) van ene Greg Doucette met honderden schrijnende voorbeelden van policy brutality.

Chart shows the amount of money allocated to various agencies under the proposed budget for fiscal year 2021

Extra bizar is dat aldaar de politie bewapend is alsof ze elke dag in een burgeroorlog moeten vechten en het concept van deescaleren is ver te zoeken. Bovenstaande chart komt uit een artikel over de budgetten van Baltimore voor 2021. Als de politie zoveel meer geld krijgt, dan andere delen van de overheid, klopt er wat mij betreft toch iets niet..

Doe iets aan het racisme. Begin met defund the police, zet meer in sociaal werk. Stem die republikeinen weg, investeer in onderwijs, verbeter de leefomstandigheden van iedereen, doe iets met openbaar vervoer, ga fietsen in je stad of dorp en stop met die rare suburbs, betere voorlichting & anti-conceptie, stop die uitzichtloze armoede die generatie na generatie zijn werk doet. Ja ja, ik heb makkelijk praten vanuit comfortabel Nederland, ik weet het.. Maar zo'n rijk land als de VS, dat moet toch zoveel beter kunnen..

Zucht.

Hoewel niet direct over dit onderwerp, toch relevant in het bredere verhaal en dus wilde ik nog even de documentaire Why We Hate onder de aandacht brengen, deze was onlangs om Human te zien en wat mij betreft een aanrader.. Veelgeroemde documentaireserie, geproduceerd door Steven Spielberg over welke mechanismen een rol spelen bij het ontstaan van haat en de oplossingen om haat uit te bannen.