Painted man

Eindelijk weer eens een fijne boekenreeks gevonden om te lezen. Dit keer The Demon Cycle. Had de paperback van deel 1 The Painted Man (ook wel The Warded Man) al een tijdje staan en volgens mij ook wel eens eerder gelezen. Maar het was allemaal nogal weggezakt dus ik heb onlangs deel 1 herlezen en ben inmiddels begonnen aan deel 2. Er zijn er 5, dus ik kan nog even vooruit. Altijd fijn! Ik zie dat er plannen waren voor een verfilming, maar dat die inmiddels in de spreekwoordelijke koelkast zijn verdwenen. Jammer, want het is erg goeie world building, dus buitengewoon geschikt voor een film of serie. Misschien komt het er ooit nog van..

Originally published in 2009 by Del Rey, The Warded Man is a futuristic fantasy in which supernatural demons, or corelings, threaten to extinguish the human race, hiding behind magical wards whose art has been lost to time. The first book follows three young protagonists—Arlen, Leesha, and Rojer—whose lives have been shaped by demon-related violence, and the eponymous warded man who will be the key to everything.

Wel interessant trouwens, hoe auteur Peter V. Brett het eerste boek geschreven heeft. Is er dan toch nog hoop voor mij en mijn eerste boek?

“The most significant challenge in writing the book was finding the time to do it,” Brett said. “My breakthrough was when I began to write during my commute, at first taking notes on my Palm Pilot, and then moving on to writing full prose on the tiny QWERTY keyboard of my iPaq smartphone. I got so fast that I was averaging 400 words during the 35 minutes or so I spent on the subway each way, or 800 words round trip. It’s a word-to-minute ratio I’ve never been able to match at home, where there are so many distractions. Probably 60% of The Warded Man was written thusly. I would then spend an hour or two each night after my wife had gone to bed cleaning up the text on my desktop and adding more prose.”