Ergens midden jaren 90 kreeg ik via-via een cassettebandje met daarop een deel van de plaat Undertow van de Amerikaanse band Tool. Dit album sloeg bij mij in als een bom. Niet lang daarna vroeg en kreeg ik de CD voor mijn verjaardag. De eerste keer dat ik Tool live zag was in 1997 in Paradiso, wat een bijzonder goed optreden was, nog steeds eentje voor mijn concert top-3.

Daarna zag ik ze nog 3x, tweemaal in grote zalen, 1x op Ozzfest. En toen werd het stil. Maar eerder dit jaar werd dan eindelijk weer een nieuwe tournee aangekondigd en geruchten over de nieuwe plaat werden steeds concreter. Na een verschrikkelijke voorverkoop was ik 1 van de gelukkige met kaartjes. En gisteravond was het dan eindelijk zover! Om 21u zou de band starten, we namen voor de zekerheid om 19u de trein naar Arena, er zou immers gefouilleerd worden, regels mbt bagage waren erg streng.

Het beeld in de header is overigens bij wijze van uitzondering niet van mij, maar van Ben Houdijk, waarvoor dank! Er mochten op verzoek van de band namelijk absoluut geen foto's gemaakt worden. Ik heb gezien dat er idd mensen uit de zaal zijn verwijderd voor het maken van foto's. Op zich jammer, want ik vind het altijd wel leuk om iets op Instagram te delen. Maar het was ook wel erg fijn om niet de hele tijd naar andermans telefoon te staren.

Klokslag 21u waren ze daar dan eindelijk, vrijwel direct werd Ænema ingezet. Het was warm, ontzettend warm, het was druk, er werd geduwd, het stonk naar zweet en er werd om me heen geblowd. Maar wat een avond, wat een band! Er zijn maar heel weinig bands voor wie ik dit over heb. Ook speelden ze 2 nieuwe nummers, die beide die unieke Tool sound hadden, maar toch weer helemaal nieuw waren. De nieuwe plaat lijkt eind augustus dan toch echt te gaan komen. Ik kan niet wachten!

Voor meer, zie Setlist.fm en een aantal foto's op de Ticketmaster blog.

Tool in Ziggo Dome (Amsterdam) op 18-06-2019:

 • Third Eye Intro
 • ├ćnema
 • The Pot
 • Parabol
 • Parabola
 • Descending
 • Schism
 • Invincible
 • Intolerance
 • Jambi
 • Forty Six & 2
 • Chocolate Chip Trip
 • Vicarious
 • (-) Ions
 • Stinkfist
 • Dancing Queen

De recensies zijn eigenlijk stuk voor stuk ontzettend lovend, zie bijv
Volkskrant: Onvergetelijk Tool sleept Ziggo Dome mee naar afschrikwekkende toekomstvisioenen
Never Mind The Hype: Ouderwets genieten in het Orwelliaanse totaaltheater van TOOL
Oor: Genadeloos Tool neemt de tijd in de Ziggo Dome
NRC: Hoe Tool met griezelige perfectie de Ziggo Dome hypnotiseerde
Soundz: Het fenomenale Tool maakt jarenlange wachten meer dan waard!