Vandaag tijd voor een mooie route naar het oosten, richting Mývatn. Eén van de grootste meren van IJsland, en bekend om de vele muggen in dit gebied. Het valt dit jaar gelukkig mee, we hebben mazzel. Onderweg kijken we bij Goðafoss. Wetspreker Þorgeir Þorkelsson, die in het jaar 1000 langs de waterval kwam, gooide als blijk van zijn bekering zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam: Godenwaterval.

De waterval wordt gevolgd door een wandeling door de lavavelden van Dimmuborgir. En zijn verschillende routes te kiezen, we nemen die van ongeveer een uur. De metalfan in mij moet u nog even wijzen op de Noorse band Dimmu Borgir, die zich naar dit gebied hebben vernoemd. Niet onterecht, het is dan ook een zeer bruut landschap. De wandeling, hoe mooi ook aanvankelijk, wordt echter op een gegeven moment wel wat saai en we zijn dan ook blij de poortjes van de exit te zien. En het bijbehorende cafetaria, waar we in het zomerzonnetje en met prachtig uitzicht over de velden een drankje nuttigen.

Iets verderop gelegen is de krater van vulkaan Hverfjall. Deze is relatief makkelijk te beklimmen, wandelschoenen wel aangeraden. De vulkaan is ongeveer 2500 jaar geleden in een aantal dagen ontstaan en biedt een prachtig uitzicht over de regio. Doen boodschappen bij Bonus en eten in de guesthouse. Nu we nog een keuken hebben, maken we daar dankbaar gebruik van.

Foto's bekijken op Flickr