Thuis

Woensdag naar Reykjavík geweest, geparkeerd bij de Hallgrímskirkja. Bijna weggewaaid bij het betreden van deze -wederom- Lutherse kerk. Deze was wel open voor het publiek, dus het uiterst sobere interieur bekeken. Vervolgens tegen betaling met de lift naar boven geweest.

Helaas door de harde wind niet erg fijn toeven hier, maar geeft toch een beeld van Reykjavik en de directe omgeving. Beneden uiteraard nog wat foto's van het beeld van Leif Erikson en daarna de hoofdstraten verkend, met een uitstap naar het water om de bekende Sun Voyager (zie foto hierboven) te bekijken. Rond het middaguur heerlijk geluncht in één van de vele restaurants. Nog even getwijfeld of ik de Papegaaiduiker zou bestellen, een IJslandse specialiteit, maar uiteindelijk toch voor de IJslandse burger gegaan.

Hallgrímskirkja en Leif Erikson

Op zoek naar wat geschiedenis waren we nog nét voor sluitingstijd bij het Vikingaheimar in Reykjanesbær. Dit museum (Vikingworld) herbergt een replica van een authentiek Vikingschip. Verder is hier veel informatie te vinden over de geschiedenis van IJsland, de vestigingen op Newfoundland en de mythologie van de Vikingen.

Bij wijze van afsluiting donderdag een deel van de klassieke Gouden Driehoek bezocht, namelijk het indrukwekkende natuurgeweld van de Strokkur (geiser) en de Gullfoss (waterval). Op weg naar die laatste jammerlijk in een sneeuwstorm belandt, maar zoals altijd in IJsland na 10 minuten weer totaal ander weer en konden we bij rustiger weer onze weg vervolgen.

De oplettende lezer heeft het al gezien, geen aurora voor ons, helaas. Maar we hebben zoveel gezien dat het wat mij betreft eigenlijk niet uithaalt. Wat een prachtig land, absoluut eentje om nog eens te bezoeken, liefst in een ander jaargetijde om een vergelijking te kunnen maken.

Gullfoss

En toen zat het er al weer op. Gisterochtend om 5 uur (!) opgestaan. De huurauto teruggebracht, inchecken, security, wachten, boarden, vliegen en tijdverschil. Rond het middaguur thuis, ietwat kapot. Gelukkig een heel weekend om bij te komen, maandag moet ik weer aan de slag. Vandaag doe ik dus lekker rustig aan. Moet wel straks even boodschappen doen. Vreemd, geen regen/windkleding meer aan te hoeven. Alhoewel, het lijkt hier wel herfst, dus misschien nog maar even in de buurt laten liggen.

Dan is daar alleen nog die stapel kranten van de afgelopen week. Ze staan uiteraard vol van de aanslag bij Charlie Hebdo, dat was eigenlijk grotendeels langs me heen gegaan in IJsland. Terug naar de realiteit dus weer.