Januari

2015

Allereerst natuurlijk een gelukkig nieuwjaar! Ben gister op de valreep nog even naar de kapper geweest. Verder rustig aan gedaan. Vandaag alle bagage bij elkaar gezocht, we vliegen immers morgen naar IJsland!

IJsland

Daar zijn we dan, veilig geland in IJsland. Hebben een goeie vlucht gehad, zaten bij de nooduitgang dus lekker veel beenruimte. Bij het naderen van de luchthaven van Keflavik zie je, in de winter althans, waarom het eiland IJsland is genoemd, het is hier wit! Je ziet vanuit de lucht de sneeuw en het grijze water, enkel onderbroken door de doorgaans wel begaanbare ringweg. Hier en daar een huisje en bij een clustertje huizen een kerkje ernaast. Iets verder in het landingsproces onderbroken door de agglomeratie van Keflavik, met in de verte Reykjavik. Het eiland is ongeveer 3x zo groot als Nederland, maar heeft evenveel inwoners als de stad Utrecht. Overigens werd het pas bevolkt toen de Noren hier rond 870 kwamen.

Lees verder

Skagaströnd

Afgelopen zaterdag de prachtige reis naar het noorden gemaakt. De route ging grotendeels over de grote rondweg van IJsland, poëtisch de 1 genoemd. Af en toe gestopt als we een uitzicht echt niet konden negeren. Wat een landschap, die prachtige bergen en dat rauwe van de lava. De hut staat aan de rand van Skagaströnd, erachter kun je naar de zee lopen, met een prachtig uitzicht. Het is er dus regelmatig ook flink winderig, en die wind is behoorlijk koud. Geloof dat ik ondertussen alle kleding uit mijn koffer al aangehad heb, zelfs de thermoskleding waarvan ik voor vertrek nog ernstig twijfelde of ik toch wel mee zou nemen. Blij dat ik het toch gedaan heb!

Lees verder

Foto's

De foto's van de reis naar IJsland staan online. Tot mijn verbazing iets minder gemaakt dan tijdens een soortgelijke periode in Duitsland afgelopen zomer. Maar dat zal er misschien mee te maken hebben dat ik in Duitsland niet steeds mijn handschoenen uit moest doen om foto's te maken. Verder geprobeerd zoveel mogelijk metadata toe te voegen, ook op basis van de Garmin GPS locatie-tracker die aanstond tijdens de reis. Helaas zijn daar wel aardig wat pakjes batterijen bij gesneuveld, het apparaat was niet zo goed met de koude omstandigheden. Verder hier en daar nog wat machine tags voor Foursquare toegevoegd, zodat je bij die foto's automatisch een link ziet naar de relevante venue op die site. Het valt niet mee, het moderne reizen.

Communicatie

Gisteravond gezellig uit eten geweest, daarna naar de lezing bij de Carthago tentoonstelling in het Museum van Oudheden, hier in Leiden. De lezing wordt elke week gegeven op donderdag. Echter, toen we eindelijk de zaal hadden gevonden, stonden daar nog meer mensen te wachten. En wachten. Na ongeveer een half uur wist iemand van het museum ons te vertellen dat de lezing vanavond niet door zou gaan. Nee, dat stond inderdaad niet op de site, maar de man die de site doet wist het wel. Gelukkig leek het haar ook een goed idee dergelijke info voortaan toch ook maar even op de site te vermelden. Jammer hoor. De tentoonstelling was desalniettemin wel interessant, misschien doen we binnenkort een tweede poging met de lezing. Goed de website in de gaten houden!

Banshee

Ondertussen is het nieuwe seizoen van de geweldige serie Banshee begonnen. Een tikje aan de gewelddadige kant, dus daar moet je tegen kunnen, maar zó de moeite waard.

If it was only the episode where Hood’s secret finally leaks out into Banshee, it would be a landmark. But that reveal happens only in the last 30 seconds, and comes after a sequence of visceral and emotional events so powerful they make a strong case for “A Fixer Of Sorts” being the craziest, if not the best, episode of Banshee to date. There are things that happen in this episode that another cable drama would pace out over an entire season, and not only do the writers deploy them all they deploy them three episodes in.

Om te citeren uit de review van AV club voor de meest recente aflevering "A Fixer Of Sorts".

Lees verder

Nobel

Eindelijk gaat het gebeuren, ik heb net kaartjes gekocht voor mijn eerste concert in ons eigen Gebr De Nobel, de onlangs in Leiden geopende concertzaal. Wat een luxe, iets op loopafstand te kunnen gaan bekijken. Normaliter moet ik toch altijd wel een stukje met de trein naar bijvoorbeeld De Effenaar in Eindhoven of 013 in Tilburg. Ben erg benieuwd naar de zaal en het geluid. Oh, en natuurlijk naar Monomyth, want die gaan we aldaar aanschouwen.