Eluveitie

Soms heb je het ervoor over, helemaal naar Eindhoven afreizen voor een paar uurtjes harde muziek. Eluveitie stond al lang op de verlanglijst, gisteravond kwam het er eindelijk van in de Effenaar. Voorprogramma I (de IJslandse band Skálmöld) finaal gemist, we moesten al vroeg genoeg weg, sorry jongens. Maar we komen zelf binnenkort naar IJsland, dus dan komt het vast goed.

Halverwege het optreden van voorprogramma II (de Russen van Arkona) betraden we de zaal. Duurde even voor ik doorhad tot er toch echt een mevrouw in de bontjas zat. Best leuk om te aanschouwen, goeie sfeermakers aan het enthousiasme van de meegebrachte fans te horen. Na een korte pauze tijd voor de hoofdact, Eluveitie uit Zwitserland.
Eluveitie use traditional instruments amidst guitars and harsh vocals. The lyrics are often in the extinct ancient language Gaulish. The name of the band comes from graffiti on a vessel from Mantua (ca. 300 BC). The inscription in Etruscan letters reads eluveitie, which has been interpreted as the Etruscan form of the Celtic (h)elvetios ("the Helvetian"), presumably referring to a man of Helvetian descent living in Mantua.
Al met al was het flink druk op het podium: uiteraard de nodige (bas)gitaren, maar ook fluiten, violen en zelfs de altijd stoere Hurdy gurdy, zoals op de foto van RockPortaal.nl hiernaast te zien is. Erg leuk om eens live te zien allemaal, hoewel het geluid voor mijn smaak bij de hoofdact iets te hard was, waardoor de nuance af en toe wat verloren ging.

Eluveitie in Effenaar Grote Zaal (Eindhoven) op 23-11-2014:

 • Origins
 • King
 • Nil
 • From Darkness
 • Ogmios
 • Carry the Torch
 • Thousandfold
 • AnDro
 • Sucellos
 • De Ruef vo de Bärge
 • Omnos
 • The Nameless
 • Inception
 • Kingdom Come Undone
 • The Silver Sister
 • Vianna
 • A Rose for Epona
 • Quoth the Raven
 • Havoc
 • Prologue
 • Helvetios
 • Inis Mona
 • Epilogue

Voor meer informatie, check Setlist.fm, veel foto's en een recensie op RockPortaal.nl en eentje op Ragherrie.com.