Lot

In het boek wat ik momenteel lees, wordt regelmatig gesproken over 'the three spinners', waarmee de hoofdpersoon doelt op het lot waar je geen invloed op kunt uitoefenen. De spinners hier zijn de zogeheten Norns uit de Noorse mythologie, verwant aan de Moira uit de Griekse en de Walkure uit de Germaanse mythologie.

The three most important norns, Urðr (Wyrd), Verðandi and Skuld come out from a hall standing at the Well of Urðr (well of fate) and they draw water from the well and take sand that lies around it, which they pour over Yggdrasill so that its branches will not rot. These norns are described as three powerful maiden giantesses (Jotuns) whose arrival from Jötunheimr ended the golden age of the gods.
Ik vind het best een mooie gedachte eigenlijk. Jammer toch dat het polytheïsme zo genadeloos door het Christendom is verdreven uit Europa.