Hittegolf

Het is eindelijk iets aan het afkoelen, wat een week. Donderdag was de warmste dag ooit gemeten, op kantoor volgden we tropenrooster, ben 7 uur begonnen en dan om half 4 weg. Net in de Leidse Hout gezeten met mijn e-reader, daar was het nog wel te doen. Maar in huis is het niet meer koel te krijgen. Het was nog 31 graden in mijn slaapkamer op donderdagavond rond een uur of 11. Als dit een jaarlijks verschijnsel wordt, ga ik toch maar eens serieus over airco nadenken. Wel lekker naar de bioscoop geweest, waar het heerlijk koel was, naar John Wick 3 en Apollo 11.

Uiteraard staat er het nodige in de kranten over deze exceptionele hitte. Bijvoorbeeld The Guardian met All-time temperature records tumble again as heatwave sears Europe, Citylab over Europe’s Cities Weren’t Built for This Kind of Heat en De Volkskrant met Duidelijker wordt het niet: de klimaatverandering van nu is echt uniek.

De hittegolf in Europa kreeg ook een post op MetaFilter. Ik heb ernstige twijfels over hetgeen we nog kunnen doen om de reeds lang geleden voorspelde escalatie te stoppen. Zie oa deze bijzonder deprimerende comment:

15 years ago when I talked to a good friend who does climate research, she said (well, besides “we’re fucked”) that what concerned her was warming getting bad enough that the permafrost started melting & releasing huge amounts of methane, which was a more powerful heat-trapping gas, & that it could quickly create a feedback loop that spiraled global warming out of control. Well, that has started happening, so it’s not like no one knew, or no one warned anybody, just that governments chose to not act and here we are.