Berlijn

Toen we de reis boekten een tijdje terug was het warm in Nederland, erg warm. Het leek me dus een aangenaam vooruitzicht, een paar dagen in Berlijn als het weer wat koeler zou zijn. Maar toen zag ik vorige week de weersvoorspelling, rond de 30 graden. Eek! Rustig aan dan maar. Te beginnen met de reis, zo’n eind met de trein is goed bevallen. Om 9 uur vertrokken we vanaf Amsterdam en half 4 stonden we op Hauptbahnhof. Nog beter dan naar Londen eind vorig jaar, omdat we niet hoefden over te stappen. Van mij mag heel Europa volgeplempt met snelle treinen.

Onze ticket is geldig tot tramhalte Tiergarten, vlakbij hotel Seifert in de Uhlandstraße waar we zullen verblijven. Een mooi, maar ietwat vervallen herenhuis. De rest van de middag verkennen we de nabijgelegen Kurfürstendamm en Gedächtniskirche. Zondag eerst naar de vlooienmarkt aan de Strasse des 17. Juni. We worden onderweg nog om een route gevraagd door een Duitste mevrouw, we zien er iig goed ingeburgerd uit blijkbaar. Vervolgens een deel van de stad verkennen en komen oa bij de Sophienkirche, waar een aardige medewerker ons de restauratie toelicht. Aan het eind van de dag een boottocht van een uur over de rivier, uitrusten terwijl je toch nog wat ziet. Bij wijze van diner een picnic bij Brandenburger Tor.

Maandag eerst commercieel rondneuzen bij Galeries Lafayette en omgeving. Vervolgens met de tram (we hebben een dagkaart) naar de KulturBrauerei, een voormalig bierbrouwerij waar nu allerlei leuke zaakjes zitten. In de buurt bekijken we de indrukwekkende Joodse begraafplaats Schönhauser Allee. Lunch bij de Kiezkantine in Prenzlauer Berg, een charmant lowbudget restaurant gerund door buurtgenoten. Daarna met de tram naar achtereenvolgens de wijken Friedrichshain en Kreuzberg. Vooral die laatste sprak ons niet zo aan, erg toeristisch en drugscultuur vergelijkbaar met Amsterdam. Wel leuk om hier een stukje muur aan te treffen. Dinsdag blijven we in de buurt van het hotel, we moeten de bagage nog ophalen om half 3 de trein te halen. Wandelen naar Kaufhaus des Westens en doen op nabij gelegen markt een Doner. Na wat laatste boodschappen (proviand voor de terugreis) zoeken we onze plaats op en wachten wat komen gaat.

Uiteindelijk gisteravond rond uur of 10 thuisgekomen. Door een softwarefout reden er geen treinen van en naar Amsterdam, net het eindpunt van onze ICE. Gelukkig was dit ruim op tijd bekend en zijn we uiteindelijk in Amersfoort overgestapt op de trein naar Den Haag en ongeveer rond de verwachte tijd weer in Leiden. Vele andere reizigers hadden niet zoveel geluk, las ik online.