Bosch

Gisteren met de trein naar Rotterdam afgereisd, daarna met de metro naar het Museum Boijmans Van Beuningen voor de tentoonstelling Van Bosch tot Bruegel – De ontdekking van het dagelijks leven Bosch & Breughel.

Zo’n veertig zestiende-eeuwse schilderijen en eenzelfde aantal prenten worden uit belangwekkende particuliere en museale collecties naar Rotterdam gehaald voor deze tentoonstelling over zestiende-eeuwse genreschilderkunst, een nieuw thema in die periode. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten.

De moeite waard, hoewel het wel wat drukker was dan mij lief is. Maar dat was te verwachten op een zondag, we konden helaas geen andere datum prikken. Na afloop een korte wandeling door de regenachtige stad gevolgd door een bezoek aan de nieuwe markthal. Alleen vanwege de architectuur al een bezoekje waard en dan binnen ook nog al die kraampjes met allerhande lekker eten.