Feliz año nuevo!

Oftewel gelukkig nieuwjaar! Dé plek om hier oud en nieuw te vieren is Valparaíso, met het grootste vuurwerk van Latijns Amerika. Meer dan een miljoen mensen komen hier elk jaar het vuurwerk boven de baai bekijken. Dit jaar waren wij erbij.

Overdag met de auto naar de stad gegaan om de sfeer te proeven en de vele marktkraampjes te bekijken. Vooral de kraampjes met gele onderbroeken trokken onze aandacht, tot Adriana uitlegde dat het geluk zou brengen als je rond middernacht een nieuwe gele onderbroek draagt. Logisch.

Het begint al aardig druk te worden in de stad, de opbouw van podia voor diverse optredens is in volle gang. We huren een vissersbootje om ons een rondleiding langs de baai te geven.

In het appartement in Viña gegeten en uitgerust om ’s avonds met de bus terug te gaan richting centrum. De portiers verklaaren ons voor gek, dat gaan we nooit meer halen. Maar we hebben mazzel, er komt nog net een bus aan die ons mee kan nemen. Onderweg wordt deze voller en voller. We stappen in het centrum uit om ons door de drukte verder te begeven tot we echt niet meer verder kunnen. Wat een sfeer, zo anders dan in Nederland met dergelijke bijeenkomsten, veel vriendelijker. Rond middernacht (er wordt niet afgeteld, dus we weten het niet helemaal zeker) start het vuurwerk boven de baai. We hebben inmiddels een prachtige plek nabij het station gevonden, waar we ons aan het hek kunnen vasthouden.

Vandaag rustig aan gedaan, uitgebreid geluncht bij een prachtig visrestaurant en daarna -eindelijk!- in zee gezwommen. Koud!