DNA

Hoera, mijn DNA pakket is gearriveerd. Eentje voor mezelf en eentje als verjaardagscadeau voor Tineke. Wel vage service van TNT, ze hadden het bij de buren bezorgd maar geen briefje bij mij afgeleverd. Gelukkig heb ik een aardige buurvrouw die het kwam brengen, je zal echter een minder goeie relatie met je buren hebben.

Nou ja, het pakket is er, daar gaat het om. We hebben er vorig jaar ook één aan Broer gegeven voor zijn verjaardag, het was erg leuk om die resultaten te lezen. Hij heeft toen de mannelijke lijn laten onderzoeken, ik heb geen keus en doe de vrouwelijke lijn, via het zogenaamde Mitochondrial DNA. Het idee is dat je op 2 momenten, minstens 8 uur uit elkaar, een beetje wangslijm afneemt en dat terugstuurt. Na wat wachttijd ontvang je dan een kaart en omschrijving van de route die jouw voorouders waarschijnlijk gedurende vele generaties hebben afgelegd.

Wordt vervolgd dus. Wel goeie timing trouwens, want this month marks the twenty-fifth anniversary of the discovery of Mitochondrial Eve, the common ancestor of every human alive today, aldus How Mitochondrial Eve connected all humanity and rewrote human evolution. Zie ook The scientists behind Mitochondrial Eve tell us about the “lucky mother” who changed human evolution forever.