Honderd

Als ie nog had geleefd had Hendrikus Theodorus Schoonhoven, mijn opa, de vader van mijn moeder, vandaag 100 jaar geworden. Hij heeft het niet gehaald, hij is in 1996 redelijk plotseling overleden op 84-jarige leeftijd. Toch een mooie leeftijd, gezien zijn wankele start. In 1911 in Utrecht werd hij 2 weken te vroeg geboren en dankzij de ziekenhuisangst van zijn vader werd niet voor couveuse, maar voor een schapenvacht gekozen. Toch zag zijn katholieke oma nog kans hem in het geniep te laten dopen.

In 1938 trouwde hij Everdina Petronella de Waal, vlak daarna moest hij ivm de mobilisatie naar Den Helder, mijn oma ging mee en verbleef daar bij familie. De foto hiernaast toont hem in zijn uniform uit die tijd. In de beginjaren van de oorlog vond opa werk als zwemonderwijzer in Leeuwarden. Later werd hij tewerkgesteld in Zevenhuizen, maar is er tussenuit geglipt, om lopend met oa een zak meel weer thuis te komen in Leeuwarden. Het bovenhuis werd uitgebreid met een familie van evacu├ęs uit Rozendaal, waar later, rekenend op zijn talent als ritselaar, ook opa’s zus en haar gezin uit Utrecht bij kwamen.

Begin jaren 60 vertrok het gezin met inmiddels 3 kinderen naar Enkhuizen, waar hij geheadhunt (of het equivalent van die tijd) was voor een baan in het zwembad aldaar. En zo herinner ik me hem voornamelijk, op lange zaterdagen in de hangmat in de achtertuin in Enkhuizen, of in Hazerswoude, waar hij met speciale goedkeuring ons zwemdiploma mocht afnemen.