Foto's


De foto's van de reis naar IJsland staan online. Tot mijn verbazing iets minder gemaakt dan tijdens een soortgelijke periode in Duitsland afgelopen zomer. Maar dat zal er misschien mee te maken hebben dat ik in Duitsland niet steeds mijn handschoenen uit moest doen om foto's te maken. Verder geprobeerd zoveel mogelijk metadata toe te voegen, ook op basis van de Garmin GPS locatie-tracker die aanstond tijdens de reis. Helaas zijn daar wel aardig wat pakjes batterijen bij gesneuveld, het apparaat was niet zo goed met de koude omstandigheden. Verder hier en daar nog wat machine tags voor Foursquare toegevoegd, zodat je bij die foto's automatisch een link ziet naar de relevante venue op die site. Het valt niet mee, het moderne reizen.

Thuis


Woensdag naar Reykjavík geweest, geparkeerd bij de Hallgrímskirkja. Bijna weggewaaid bij het betreden van deze -wederom- Lutherse kerk. Deze was wel open voor het publiek, dus het uiterst sobere interieur bekeken. Vervolgens tegen betaling met de lift naar boven geweest.

Skagaströnd

Afgelopen zaterdag de prachtige reis naar het noorden gemaakt. De route ging grotendeels over de grote rondweg van IJsland, poëtisch de 1 genoemd. Af en toe gestopt als we een uitzicht echt niet konden negeren. Wat een landschap, die prachtige bergen en dat rauwe van de lava. De hut staat aan de rand van Skagaströnd, erachter kun je naar de zee lopen, met een prachtig uitzicht. Het is er dus regelmatig ook flink winderig, en die wind is behoorlijk koud. Geloof dat ik ondertussen alle kleding uit mijn koffer al aangehad heb, zelfs de thermoskleding waarvan ik voor vertrek nog ernstig twijfelde of ik toch wel mee zou nemen. Blij dat ik het toch gedaan heb!

IJsland

Daar zijn we dan, veilig geland in IJsland. Hebben een goeie vlucht gehad, zaten bij de nooduitgang dus lekker veel beenruimte. Bij het naderen van de luchthaven van Keflavik zie je, in de winter althans, waarom het eiland IJsland is genoemd, het is hier wit! Je ziet vanuit de lucht de sneeuw en het grijze water, enkel onderbroken door de doorgaans wel begaanbare ringweg. Hier en daar een huisje en bij een clustertje huizen een kerkje ernaast. Iets verder in het landingsproces onderbroken door de agglomeratie van Keflavik, met in de verte Reykjavik. Het eiland is ongeveer 3x zo groot als Nederland, maar heeft evenveel inwoners als de stad Utrecht. Overigens werd het pas bevolkt toen de Noren hier rond 870 kwamen.

2015

Allereerst natuurlijk een gelukkig nieuwjaar! Ben gister op de valreep nog even naar de kapper geweest. Verder rustig aan gedaan. Vandaag alle bagage bij elkaar gezocht, we vliegen immers morgen naar IJsland!

Lakenhal


Ter afsluiting van de cursus kunstgeschiedenis, die ik de afgelopen 10 weken volgde, gaf de docente vandaag een rondleiding door het Museum Lakenhal, hier in Leiden. Ik was vorige zomer, deels ook om de drukkende hitte van de stad te onvluchten, nog door een toen vrijwel leeg museum gelopen, maar zo met rondleiding krijg je toch weer een heel ander beeld. Erg leuk, en zeker voor herhaling vatbaar! Heb me trouwens ingeschreven voor de vervolgcursus in januari, dus in maart hopelijk weer zo'n leuk uitje.

WordPress

Soms heb je van die ideeen, zo overweeg ik momenteel deze site te migreren naar WordPress. Er zijn immers ontzettend veel plugins voor beschikbaar, het is een flexibel systeem en door de grote userbase zijn er vaak updates voor. Maar ja, 15 jaar aan data, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben begonnen aan een migratie-script, op zich ook een leuke uitdaging, maar ik denk toch dat ik dit plan nog even parkeer. Ik loop tegen teveel issues aan met de wisselende opbouw van mijn posts. Eentje voor later..

Dune

Van het weekend de docu Jodorowsky's Dune gekeken. Er zijn meerdere verfilmingen van de bekende boekenreeks van Frank Herbert gemaakt, de versie van Jodorowsky is waarschijnlijk de duurste niet gemaakte verfilming.
Dali was to play the role of the Emperor for a reported $100,000 an hour. He and Jodorowsky began quarreling over money and just as the storyboards, designs, and the script were finished, the financial backing dried up. Frank Herbert travelled to Europe in 1976 to find that two million dollars were already spent in pre-production and that the Jodorowsky's script would result in a 14-hour movie (the pre-production book of storyboards and concept art "was the size of a phonebook," Herbert recalled).
Den of Geek heeft A closer look at Jodorowsky's Dune.

SciFi

Ze zijn goed bezig bij de BBC. Het is er namelijk Science Fiction Season. Ik heb net het derde deel gekeken van Tomorrow’s Worlds: the Unearthly History of Science Fiction.
The opener, entitled Space, was the first of five parts that will go on to look at the science fiction world thematically – alien invasion, artificial life, robots, and time travel are the others – and five hours of television should be enough to offer a fairly thorough history.
aldus de review van telegraph.co.uk. Als het je ding is, een aanrader!

Eluveitie

Soms heb je het ervoor over, helemaal naar Eindhoven afreizen voor een paar uurtjes harde muziek. Eluveitie stond al lang op de verlanglijst, gisteravond kwam het er eindelijk van in de Effenaar. Voorprogramma I (de IJslandse band Skálmöld) finaal gemist, we moesten al vroeg genoeg weg, sorry jongens. Maar we komen zelf binnenkort naar IJsland, dus dan komt het vast goed.