Winter

Niet echt nieuws, maar ik archiveer em bij deze voor het nageslacht. We hadden dit jaar de warmste winter in zeker drie eeuwen. Hopelijk volgend jaar beter.
Normaal, dat wil zeggen gemiddeld over 1971-2000, bedraagt het gemiddelde van de meteorologische winter, over de maanden december, januari en februari 3,3 graden. Daar zaten we nu dus ruim drie graden boven, een ongekend grote afwijking voor een seizoensgemiddelde temperatuur. Zon wintergemiddelde is normaal voor een stad als Nmes in het uiterste zuiden van Frankrijk.

Exodus

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat What's App door Facebook is gekocht. Ik geloof dat vrijwel iedereen in NL deze app gebruikt, maar dat is aardig aan het omslaan geloof ik. Vrijwel alle reacties spreken een bezorgdheid uit met betrekking tot de privacy van onze toekomstige gesprekken en metadata. Zie onder andere deze thread op Metafilter, die overigens wel een grappig mix is van bezorgde Europeanen en Aziaten versus Amerikanen die de app gans niet kennen.
En nu dus op zoek naar wat anders. Ik geloof dat Telegram het aan het winnen is op dit moment. Hopelijk krijgen we niet dezelfde versplintering als met de messenger programma's van eind jaren 90.

LDC


Ik vind het knap, voor zo'n klein publiek toch zo'n enthousiaste show neerzetten. Gisteravond speelde Long Distance Calling in de Boerderij in Zoetermeer. Komt allen een volgende keer kijken, zou ik zeggen, het was weer genieten.

Kypck

De muziektip van vandaag is het album Cherno van Kypck. Een Finse band, denk dat je het onder doom metal kunt scharen. Zingen om d'een of andere reden in het Russisch. Doet me bij vlagen behoorlijk aan Type O Negative denken. Voor een uitgebreide review, zie Sputnikmusic.
Cherno is a fantastic debut for a number of reasons: riffs so heavy they could sink a ship, soft passages so entrancing they could lull you into a haze; fluid, well-sung vocals so perfectly fitting youll find yourself singing out the notes in Russian (or at least humming), drums that roll, rumble, and crash, simplistically but powerfully, just like good doom drumming should.

Watergivers

Vorige maand begonnen met deel 1 van de Watergivers reeks, ben nu bezig met deel 2.
Something of a Dune vibe, water is king and everything revolves around it. The only water available is the undrinkable sea, moved and purified to the cities on the loam by Stormlords. At the time of the book, the world is down to one man with this power, and his time is running short.
Was nog niet bekend met het werk van schrijfster Glenda Larke, maar ik ga hierna zeker op zoek naar ander werk van haar. Voor een uitgebreide review, zie The SF Site.

Smaug

Ben net naar de tweede Hobbit film geweest. Vorig jaar deel 1 in 3D in ons eigen Trianon hier in Leiden, dit jaar kwam het qua tijdstip beter uit in Pathe Spui in Den Haag. En dan niet in dat 'gewone' 3D, neen, de luxe IMAX variant. De eerste keer dat ik me daaraan heb blootgesteld, en ik weet niet of er een tweede keer moet komen. De film was prachtig, daar niet van, maar waarom moet alles de hele tijd bewegen? Ik vond het een beetje te veel van het goede. Deel 3 wil ik volgend jaar ook absoluut in de bios zien, maar dat moet maar weer in gewoon 3D denk ik. Ben ik nu officieel oud?

NAS

Echt nt op tijd al mijn media naar mijn NAS verhuisd. Mijn tweede harde schijf is namelijk vanaf vandaag officieel doodverklaard. En precies daar stond dus tot redelijk recent mijn volledige zorgvuldig gecultiveerde muziekverzameling. Ze zijn dus toch niet zo onsterfelijk als je altijd maar denkt, dus ik zeg het nog maar een keertje: backups backups backups. Wel ideaal trouwens, zo'n NAS. Zeker met die toename aan devices die nu allemaal overal toegang toe hebben. Luxe. Wie had dat toch gedacht, zo'n tien jaar geleden.

Kerst

Niet te geloven dat het alweer tijd is voor De Feestdagen. Zeker door het lauwe weer ben ik nog helemaal in de stemming. Maar dat komt waarschijnlijk vanzelf, de aankomende twee weken heerlijk vrij, allemaal gezellige afspraken en lekker eten. Niets meer aan doen. Geniet ervan!

Bootstrap 3

Misschien niet heel slim, zo vlak voor een vakantie, maar ik ben nog even de hele boel aan het omgooien. Ben namelijk sinds maandag bezig met het naar Bootstrap 3 omzetten van het e-Vision CMS en de bijbehorende templates die we voor het opzetten van nieuwe sites gebruiken. We zaten nog op versie 2 namelijk en ik wilde dat al eerder doen, maar het was er nog niet van gekomen. De migratie verloopt gelukkig voorspoedig. Er zitten een aantal mooie aanpassingen in de nieuwe versie, vooral mbt het responsive grid. Zou het wel graag deze week afronden, dan kan het nog net naar de repo in Bitbucket. Kunnen we het nieuwe jaar goed beginnen.