Interessante maar zeer deprimerende thread op Metafilter: Point of no return? Passed that already. Over de milieuproblematiek en hoe onderzoek heeft uitgewezen dat het eigenlijk al ietwat te laat is om de verwachte ellende te voorkomen. Zit je dan met je goeie bedoelingen. Ik probeer verantwoord te kopen, doe alles op de fiets, heb geen auto of vaatwasser. En belangrijkst, geen kinderen. Maar dat haalt allemaal geen klap uit als de rest van de wereld ondertussen nog vrolijk wat kolencentrales bijbouwt. Om maar wat te noemen. Zucht.

Prachtige reactie in genoemde thread:

Realistically, I think we’ll have to wait until Miami drowns to get any real traction. Katrina style but worse, irrevocable. Millions of people in a first world country lose everything, and most importantly, some among those millions will be condo developers. When Miami becomes Atlantis, that’d be a big enough lever to move a Republican-led and Democrat-followed Congress. Nothing short of it will. Unless maybe the (re)insurance cos completely cut them off before they actually go under.

But other than that…I mean, walruses? Who cares? An invisible “dead zone” in the middle of an ocean 7,000 miles away from anything? Our monkey brains are not good at pricing those risks. Apr├Ęs Miami, the deluge. Not before.